Implikasi Penyeksaan

Ramai mangsa penyeksaan menderita daripada Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), yang merangkumi gejala seperti imbasan kembali, kegelisahan teruk, insomnia, kemurungan mimpi buruk dan kehilangan ingatan. Mangsa penyeksaan sering merasa bersalah dan malu, dipicu oleh penghinaan yang mereka alami.

 

Adakah penyeksaan biasa berlaku di Malaysia

Terlalu biasa. Laporan SUHAKAM mengenai Kematian Dalam Tahanan pada tahun 2016 mendapati bahawa penggunaan kaedah penyeksaan fizikal untuk mendapatkan maklumat dari tahanan masih digunakan sebagai taktik soal siasat pegawai penguatkuasa. Penyeksaan masih berlangsung hari ini, jauh dari pandangan orang ramai, yang paling sering dilakukan semasa siasatan dan penahanan.

Siapa yang boleh menjadi mangsa penyeksaan di Malaysia?

Sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa penyeksaan. Penyeksaan yang kerap berlaku kepada suspek semasa siasatan oleh pegawai penguatkuasa atau semasa penahanan. Namun, penyeksaan juga dapat terjadi di khalayak ramai, misalnya, ketika pihak autoriti negara menggunakan kekuatan atau senjata yang tidak proporsional untuk melakukan penangkapan, atau bertindak balas terhadap demonstrasi orang ramai dengan menggunakan meriam air yang bertali kimia, bom tangan pemedih mata, kayu baton, dan lain-lain.

Adakah terdapat undang-undang atau mekanisma yang dibenarkan di Malaysia yang bertujuan untuk melindungi daripada penyeksaan?

Malaysia tidak mempunyai undang-undang khusus yang menghukum penyeksaan atau pengecualian bukti yang diperoleh melalui penyeksaan dari prosiding mahkamah. Terdapat peruntukan umum Kanun Keseksaan untuk kesalahan yang mempengaruhi tubuh manusia, termasuk menyebabkan kecederaan, serangan dan pembunuhan. Walau bagaimanapun, perlindungan yang diperlukan untuk tahanan sering tidak ada kerana mekanisme keadilan jenayah sangat memihak kepada pihak berkuasa. Sebagai contoh, pada masa ini kes-kes yang disyaki diseksa oleh pegawai penguatkuasa disiasat oleh polis atau jabatan imigresen sendiri dan bukannya badan bebas yang berasingan. Walaupun begitu SUHAKAM dan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) diberi kuasa untuk menyiasat salah laku oleh pegawai penguatkuasa.

Apakah ada cara lain untuk kita mencegah dan melindungi daripada penyeksaan?

Ada, dengan menyetujui dan masuk ke Konvensyen Menentang Penyeksaan (biasanya dikenali sebagai “UNCAT”). Pada masa ini, Kerajaan Malaysia masih belum menyetujui kepada UNCAT.

Apakah itu UNCAT dan kenapa kita memerlukannya?

Konvensyen Menentang Penyeksaan (UNCAT) adalah perjanjian antarabangsa hak asasi manusia yang bertujuan untuk mencegah penyeksaan dan perlakuan yang kejam, tidak berperikemanusiaan atau menjatuhkan maruah atau hukuman di seluruh dunia. Ketika negara meratifikasi atau menyetujui UNCAT, mereka diharuskan menjalani institusi pembaharuan dan mengambil langkah-langkah berkesan untuk menghukum dan mencegah penyeksaan di wilayah atau bidang kuasa mereka.

Konvensyen Menentang Penyeksaan (UNCAT)

Know The UNCAT

Click to Download

#ACT4CAT

Sebahagian bahan sumber yang dipakai dalam halaman ini, yang menerangkan tentang penyeksaan, adalah diperolehi daripada gabungan ACT4CAT.

#ACT4CAT adalah satu kempen yang dimulakan bersama oleh SUARAM, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM), Majlis Peguam Malaysia, Amnesty International Malaysia dan Lawyers for Liberty dengan tujuan menyokong ratifikasi Konvensyen Menentang Penyeksaan (CAT), serta penghapusan penyeksaan dan segala perlakuan atau hukuman yang tidak berperikemanusiaan di Malaysia.

Layari kami di Facebook dan Twitter